pexels-vinicius-caricatte-5703495-64f85add2530b.jpg

Πίνεις Gin, αλλά πόσο καλά το ξέρεις;

+ 6 προτάσεις από το sipit

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η πολυπλοκότητα του Gin, το κάνει ένα ποτό με φανατικό κοινό και το Gin & Tonic ίσως το πιο εύκολο και δημοφιλές cocktail στον κόσμο! Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το Gin προέρχεται από την Αγγλία ή την Ιρλανδία. Αυτό που στην πραγματικότητα πολύ λίγοι γνωρίζουν είναι ότι κατάγεται από την Ολλανδία. Από τον Μεσαίωνα οι άνθρωποι γνώριζαν για τις ιατρικές επιδράσεις και την απολυμαντική θεραπευτική δύναμη των μούρων αρκεύθου που καταναλώνονταν για την καταπολέμηση του πυρετού και των παρασίτων.

Ο Ολλανδός γιατρός Franciscus Sylvius de la Boe λέγεται πως είναι ο εφευρέτης του Gin.

Τον 16ο αιώνα, έφτιαξε ένα σναπς αποσταγμένο με μούρα αρκεύθου, το λεγόμενο «Genever» (στα ολλανδικά: μούρο άρκευθου) το οποίο καταναλώθηκε για ιατρικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια του ογδονταετούς πολέμου (1568-1648) οι Ολλανδοί στρατιώτες υποτίθεται ότι έπιναν το «Genever» για να νιώθουν γενναίοι. Τον 17ο αιώνα το "Genever" έφτασε στην Αγγλία και εξελίχθηκε στο σημερινό "Gin".

Το 1733 οι Άγγλοι κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 47 εκατομμύρια λίτρα gin! Για να σώσει την αγγλική κοινωνία από την κατάρρευση και τον αλκοολισμό, η κυβέρνηση ψήφισε οκτώ διαφορετικούς νόμους μεταξύ 1729 και 1751 για να ρυθμίσει την κατανάλωσή του και έτσι σταδιακά η ποιότητα βελτιώθηκε και οι τιμές ανέβηκαν. 

Το gin ήταν εύκολο να δημιουργηθεί, ωστόσο η κατασκευή του, δεν ήταν και πάντα τόσο "καθαρή" υπόθεση. Το έφτιαχναν ακόμη και σε μπανιέρες, χρησιμοποιώντας φθηνό αλκοόλ ενώ η προφανής έλλειψη κανονισμών υγιεινής, οδήγησε σε πολλές ασθένειες ακόμα και σε θανάτους. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, προσπάθησαν να το αναμείξουν και με άλλα συστατικά ώστε να το κάνουν ένα πιο "καθαρό" ποτό. Έτσι λοιπόν, το gin σήμερα, διακρίνεται για την καθαρότητα και τη γεύση του ενώ θα το βρεις μέσα σε μια ποικιλία από διαφορετικά κοκτέιλ, κάποια εκ των οποίων είναι το Negroni, το Gin & Tonic, το Singapore Sling, αλλά και το περίφημο Dry Martini.

Σήμερα υπάρχουν 5.498 διαφορετικά Gin στον κόσμο. Ξέραμε ότι υπάρχουν πολλά, αλλά αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος! Τα περισσότερα Gin παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με 1722 διαφορετικά Gin εξακολουθεί να είναι η πατρίδα του, παρά τη μαζική ανάπτυξη στην Ισπανία και τις ΗΠΑ και την καταγωγή του από την Ολλανδία. Με 702 διαφορετικά Gin οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του μεγέθους της χώρας και της εμπειρίας της στην απόσταξη. Η Γερμανία βρίσκεται στην 3η θέση. Αυτό βασίζεται σε μια τεράστια τάση τα τελευταία χρόνια και στο γεγονός ότι η χώρα έχει τεράστια εμπειρία στην απόσταξη, ειδικά στα νότια μέρη, όπου κάθε μικρή πόλη έχει το δικό της αποστακτήριο.

Τύποι Gin και πώς να διαλέξεις ποιο να αγοράσεις

Όταν αγοράζεις Gin, είναι σημαντικό να σκεφτείς για ποιο σκοπό θα το χρησιμοποιήσεις. "Το να γνωρίζεις πώς θες να το απολαύσεις είναι το πρώτο βήμα για να διασφαλίσεις ότι φέρνεις στο σπίτι αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις σου", λέει ο Ryan Welliver, bar director στο διάσημο Tavern στη Νέα Υόρκη. "Το gin κάνει πραγματικά τη διαφορά σε κοκτέιλ ή σε mixed ποτά. Θα αξιοποιήσεις στο έπακρο ένα Gin επιτρέποντας στα βοτανικά του να συνδυαστούν με άλλα συστατικά που θα τονίσουν μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του." Μόλις αποφασίσεις τι είδους κοκτέιλ θέλεις να φτιάξεις, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να καθορίσεις τον τύπο του Gin που πρέπει να αγοράσεις. Για παράδειγμα, ένα London Dry Gin συνδυάζεται καλύτερα με κλασικές συνταγές κοκτέιλ, όπως Martini ή Negroni.

Μπορείς να επιλέξεις ένα πιο floral Gin, αν σκοπεύεις να το συνδυάσεις με συστατικά που μοιράζονται μερικές από τις ίδιες λουλουδένιες νότες, όπως το λικέρ elderflower και αν θέλεις να συνδυάσεις το Gin με βερμούτ ή αρωματισμένο κρασί, προτίμησε σε ένα Gin που έχει ελαφρώς πιο ποώδεις τόνους για να παίξεις με τα βοτανικά συστατικά που υπάρχουν στα περισσότερα ξηρά βερμούτ. Τα Gin με υψηλότερο ABV μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση σε ένα ποτό που παρασκευάζεται με πολλά συστατικά ή μίξερ όπως χυμοί ή ανθρακούχα ποτά. 

Δημοφιλείς τύποι Gin:

  1. Το London Dry gin είναι το πιο παραδοσιακό και το σημείο αναφοράς για ποιοτικό gin. Είναι συνήθως ελαφρύ, πολύ αρωματικό και ξηρό και με πολύ έντονη νότα αρκεύθου. Δεν μπορούν να προστεθούν τεχνητά αρώματα ή βοτανικά μετά τη διαδικασία της απόσταξης.
  2. Το Plymouth gin είναι ένα πιο ελαφρύ και με πιο εσπεριδοειδές στυλ που προέρχεται από το λιμάνι του Plymouth στη Μάγχη. Σήμερα, μόνο ένας αποστακτήρας έχει το δικαίωμα να το παράγει, το Plymouth, Coates & Co.
  3. Το Old Tom gin, το οποίο περιλαμβάνεται περισσότερο στο κοκτέιλ Tom Collins, είναι μια πιο γλυκιά εκδοχή που περιλαμβάνει απλό σιρόπι ή μερικές φορές γλυκόριζα, πριν από την απόσταξη.

Το sipit προτείνει 6 Gin που πρέπει να δοκιμάσεις!

Δοκιμάσαμε και προτείνουμε 6 Gin ιδανικά για δώρο, για να εμπλουτίσεις την κάβα σου, για το χαλαρό ποτό μετά τη δουλειά, για το πάρτυ που οι 8 στους 10 πίνουν Gin & Tonic!

Portobello Road Gin

Tα συστατικά του συνδυάζονται μοναδικά για να δημιουργήσουν ένα καταπληκτικό gin με γεύσεις άρκευθου, εσπεριδοειδών και κόλιανδρου για ένα τόσο γευστικό Gin & Tonic που θα το ζητάτε συνέχεια με το όνομά του. Μάθε περισσότερα εδώ

The Botanist Gin

Όμορφα σύνθετο και κομψά απαλό gin με ευέλικτο γευστικό προφίλ που είναι τέλειο για cocktail, συνδυάζεται όμως αρμονικά με Fever Tree Mediterranean Tonic, γιατί αυτό το premium tonic έχει κοινά συστατικά και αρώματα, ίδια με τα βότανα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του The Botanist, όπως δενδρολίβανο, πιπέρι και εσπεριδοειδή.

Roku Gin

Γεμίστε ένα ποτήρι highball μέχρι το χείλος με πάγο. Προσθέστε Roku Gin και ίσα μέρη σόδα και tonic. Ανακατεύετε και γαρνίρετε με φλούδα λεμονιού και απολαμβάνετε ένα αυθεντικό Ιαπωνικό gin.

Malfy Gin

Gin made in Italy,  με τοπικά ιταλικά βότανα που αναμιγνύονται με καθαρό νερό από το βουνό Monviso. Αναμείξτε το gin, ανθρακούχο νερό και Prosecco σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού. Προσθέστε ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση φράουλες και μερικά παγάκια και στη συνέχεια ανακατέψτε απαλά να ενωθούν. Γαρνίρετε με μια φέτα πορτοκάλι και μερικά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι και έχετε ένα δροσιστικό Amalfi Sunset Spritz. Περισσότερες συνταγές εδώ

G' Vine Gin

Το πρώτο Gin από απόσταγμα σταφυλιού. Γεμίστε ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού με παγάκια, ανακατέψτε και αφαιρέστε το πλεόνασμα νερού. Προσθέστε το G'Vine Floraison και συμπληρώστε το ποτήρι με premium tonic. Γαρνίρετε με λίγα λευκά σταφύλια και απολαύστε.

Monkey 47 Gin

Πολύ ελκυστική μυρωδιά με τυπικούς χαρακτήρες London Dry με μερικές ελαφρώς πικάντικες νότες, όλα σε ένα Gin. Σε ένα mixing glass με πάγο, συνδυάστε Monkey 47 και ξηρό βερμούτ. Ανακατέψτε μέχρι να κρυώσουν πολύ καλά - μεταξύ 45 δευτερολέπτων και ενός λεπτού - και στη συνέχεια σουρώστε σε ένα παγωμένο ποτήρι μαρτίνι ή κουπέ. 

Και μη ξεχνάς... εμείς σε κερνάμε -5€ στην πρώτη σου παραγγελία με τον κωδικό WELCOME5🍾🎉🔥 *ισχύει για παραγγελίες άνω των 20€! 

Από το Blog

malvasia-concept-asyrtiko-440x650-65f95fc8e738f.jpg
posts-23-65e9b63a182fb.png
posts-20-65e5c4e0cd2d3.png

Ημέρα της Γυναίκας με Lolea GIVEAWAY!

Διεκδίκησε το δώρο σου! ΕΛΗΞΕ

jeff-siepman-hk9hipgf3qu-unsplash-65ddbe5bc8864.jpg

8 top επιλογές για κρεατοφάγους!

ό,τι πρέπει για την Τσικνοπέμπτη!

moet-chandon-brut-imperial-rose-love-you-metal-giftbox-075-l-92279-de-65b8d55f289f1.png

Φεβρουάριος: The Season of Love!

5 ιδέες για ποτά που θα απολαύσεις με το ταίρι σου & bonus συνταγή!

-65aa4c38011f3.jpg

Martini, το άγιο δισκοπότηρο των cocktails!

Ή αλλιώς το πιο διάσημο cocktail στον κόσμο

Συνταγές

Φτιάξτο σπίτι
chamomile-bees-knees-cocktail-domestikatedlife-6605509e958db.jpeg

4 Ανοιξιάτικες Συνταγές Cocktail

Δροσιστικά cocktails για τις πρώτες μέρες της Άνοιξης

Φτιάξτο σπίτι
275894863-7829965567020877-8464450477848933532-n-65f2d9e666b69.jpg

St. Patrick's Day με West Cork

3 συνταγές για να τιμήσουμε τον Άγιο Πατρίκιο!

Φτιάξτο σπίτι
joost-crop-0u7uz6hmsbe-unsplash-2-65a7b2e30a060.jpg

Winter Whiskey Cocktails

Εύκολα και κλασικά cocktails που μπορείς κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι

Φτιάξτο σπίτι
nor-roots-thumb-large-65952cd4d88d3.jpg

Το Dry January που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν!

Non alcohol Cocktail Recipes για όλα τα γούστα

Φτιάξτο σπίτι
wr-holidaysocial-bourbon5-63a2d3340c3db.png

Woodford Reserve Festive Cocktails

Βραδιές Χριστουγέννων με homemade cocktails!

Φτιάξτο σπίτι
www-63a03561d1999.jpg

Old Fashioned στο σπίτι!

Πάντα με Woodford Reserve Bourbon