consideration-when-choosing-a-wine-61f3cb061837c.jpeg

Πώς να επιλέξεις κρασί!

Οδηγός για beginners

ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ

Τον Μάρτιο του 2020, πολύ λίγες μέρες πριν την πρώτη καραντίνα, έκανα το δεύτερό μου ταξίδι στο υπέροχο Λονδίνο. Το αρχικό πλάνο ήταν τρεις ημέρες δοκιμής στην έκθεση φυσικών κρασιών «RAW WINE». Λέω το αρχικό, γιατί η πανδημία είχε ξεκινήσει να φορτώνει για τα καλά στην Ευρώπη και τελικά η έκθεση αυτή ακυρώθηκε. Όχι όμως και το ταξίδι μας. 

Από το πουθενά λοιπόν, βρέθηκε άπλετος χρόνος για φαγητό και κρασί, σε μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις του κόσμου. Κάπου εδώ να πω πως η παρέα μου ήταν 2 σεφ, οπότε είχα την τύχη να επισκεφτώ μέρη με εκπληκτικό φαγητό. Για εμένα είχε μείνει μονάχα η επιλογή του κρασιού το οποίο θα συνόδευε το φαγητό ή την βραδιά μας. Πώς επιλέγουμε κρασί λοιπόν σε ένα εστιατόριο ή wine bar και τι στρατηγικές θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την επιλογή του;

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΜΕΛΙΕ

Συνήθως η πιο σωστή κίνηση είναι να αφεθείς στα χέρια του sommelier. Βασικά είναι μια κίνηση που θα σε οδηγήσει πιθανότατα στην πιο σωστή επιλογή και επιπλέον θα γλιτώσεις και λίγο χρόνο (στο «Noble Rot», όπως και σε πολλά άλλα εννοείται, η λίστα δεν ήταν λίστα, αλλά ένα βιβλίο με πάρα πάρα πολλές επιλογές κρασιών). Είναι απλό. Επικοινωνείς στον sommelier σου ένα price range και μετά από λίγη συζήτηση &  αναλόγως το κέφι της παρέας, καταλήγετε σε μία ή περισσότερες ετικέτες. 

Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις τι θες και τι σου αρέσει. Δεν χρειάζονται ούτε περίπλοκοι ούτε τεχνικοί όροι. Μια βασική περιγραφή, για παράδειγμα ‘φρουτένιο και ελαφρύ λευκό΄ ή ‘πλούσιο και γήινο ερυθρό’ είναι μια αρχή. 

ΔΕΣ ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Συνεχίζουμε με το pairing φαγητού κρασιού. Γενικά, τα πιο ελαφριά κρασιά πάνε με ψάρι ή με ζυμαρικά χωρίς έντονες σάλτσες και τα πιο γεμάτα με πιο έντονα, βαριά πιάτα και κρέας. Ένα Chardonnay ή ένα Sauvignon Blanc θα ήταν μια εύκολη & σωστή επιλογή για ένα πιάτο με ψάρι. Η περίπτωση πιάτου ζυμαρικών με κόκκινη σάλτσα θα μας οδηγούσε σε ένα Merlot, ενώ κάτι με κρέας χρειάζεται ένα πιο στιβαρό ερυθρό.

ΔΙΑΛΕΞΕ ΚΑΤΙ BY THE GLASS

Ένας άλλος τρόπος, για να αποφύγεις τη σύγχυση του ‘εγώ προτιμώ λευκό’ ή ‘ εγώ θέλω κάτι σε ροζέ’ είναι να διαλέξεις κάτι σε ποτήρι. 

Η επιλογή του ποτηριού δεν σου δίνει μόνο την ευκαιρία να πιεις κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους της παρέας, αλλά να δοκιμάσεις και πολλά διαφορετικά κρασιά σε μια βραδιά!

ΒΡΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Εντάξει αυτό κι αν είναι απλό. Σε ένα εστιατόριο στην Ιταλία παραγγέλνεις ένα ιταλικό κρασί, αντίστοιχα στη Γαλλία ένα γαλλικό και ούτω καθεξής. Πάλι η βοήθεια του sommelier είναι πολύτιμη. 

BEGINNER WINES

Στην περίπτωση που ο κόσμος του κρασιού είναι κάτι πολύ καινούριο για εσάς, μια καλή ιδέα είναι να πάμε σε κάτι λίγο πιο εύπεπτο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να διαλέξουμε ποικιλιακά και όχι με βάση την περιοχή. Μια Μαλαγουζιά ή ένα Pinot Gris για λευκό, ένα Grenache ή ένα φρέσκο Αγιωργίτικο για ερυθρό είναι η τέλεια αρχή. 

Το να ξέρεις πως να παραγγείλεις και τι να διαλέξεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν πρέπει να πειραματιστείς. Μην κολλάς ούτε σε συγκεκριμένες ετικέτες ούτε σε περιοχές. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να ανακαλύψεις το κρασί και τι πραγματικά σου αρέσει!

Cheers!

 

Το sipit προτείνει:

Κτήμα Λαντίδη Μικρή Κιβωτός Λευκός

Peplo Κτήμα Σκούρα Ροζέ

Αγιωργίτικο Γαία Οινοποιητική Ερυθρό

Βασιλική Γαλάνη

Στο νεανικό και ταραχώδες επαγγελματικό μου ταξίδι, υπήρχε πάντα μια σταθερά: η κοινωνική αλληλεπίδραση…μέχρι που γνώρισα το κρασί! Τότε αυτή, έγινε ζήλος για επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών γύρω από τον μεθυστικό κόσμο του κρασιού. Γευσιγνωσίες, διάβασμα, ταξίδια και ξανά γευσιγνωσίες. (Και πολύ γυάλισμα ποτηριών!) Η επαφή μου με το κρασί, μου άνοιξε στην πορεία κι άλλα υπέροχα μονοπάτια προς την πηγή της δημιουργικότητας όπως είναι το γράψιμο για όλα όσα δοκιμάζω και θα ήθελα να δοκιμάσω!

Βασιλική Γαλάνη

Από το Blog

malvasia-concept-asyrtiko-440x650-65f95fc8e738f.jpg
posts-23-65e9b63a182fb.png
posts-20-65e5c4e0cd2d3.png

Ημέρα της Γυναίκας με Lolea GIVEAWAY!

Διεκδίκησε το δώρο σου! ΕΛΗΞΕ

jeff-siepman-hk9hipgf3qu-unsplash-65ddbe5bc8864.jpg

8 top επιλογές για κρεατοφάγους!

ό,τι πρέπει για την Τσικνοπέμπτη!

moet-chandon-brut-imperial-rose-love-you-metal-giftbox-075-l-92279-de-65b8d55f289f1.png

Φεβρουάριος: The Season of Love!

5 ιδέες για ποτά που θα απολαύσεις με το ταίρι σου & bonus συνταγή!

-65aa4c38011f3.jpg

Martini, το άγιο δισκοπότηρο των cocktails!

Ή αλλιώς το πιο διάσημο cocktail στον κόσμο

Συνταγές

Φτιάξτο σπίτι
chamomile-bees-knees-cocktail-domestikatedlife-6605509e958db.jpeg

4 Ανοιξιάτικες Συνταγές Cocktail

Δροσιστικά cocktails για τις πρώτες μέρες της Άνοιξης

Φτιάξτο σπίτι
275894863-7829965567020877-8464450477848933532-n-65f2d9e666b69.jpg

St. Patrick's Day με West Cork

3 συνταγές για να τιμήσουμε τον Άγιο Πατρίκιο!

Φτιάξτο σπίτι
joost-crop-0u7uz6hmsbe-unsplash-2-65a7b2e30a060.jpg

Winter Whiskey Cocktails

Εύκολα και κλασικά cocktails που μπορείς κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι

Φτιάξτο σπίτι
nor-roots-thumb-large-65952cd4d88d3.jpg

Το Dry January που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν!

Non alcohol Cocktail Recipes για όλα τα γούστα

Φτιάξτο σπίτι
wr-holidaysocial-bourbon5-63a2d3340c3db.png

Woodford Reserve Festive Cocktails

Βραδιές Χριστουγέννων με homemade cocktails!

Φτιάξτο σπίτι
www-63a03561d1999.jpg

Old Fashioned στο σπίτι!

Πάντα με Woodford Reserve Bourbon