drinks-6347c8db99af8.webp

New season,new Home Cellar!

Ξεκινάμε με τα περίφημα Λικέρ

Αν δεν υπήρχαν τα λικέρ (ή τα σναπς όπως τα αποκαλούν σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής), δεν θα υπήρχε το Kir Royale και το Cosmopolitan — κλασικά κοκτέιλ που αγαπούν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια. Τα λικέρ μπορεί να φαίνεται ότι είναι αρκετά πίσω στη λίστα των αλκοολούχων απολαύσεων, αλλά χωρίς αυτά, θα χάναμε τόσα πολλά νόστιμα cocktails.

Τα πάντα για το λικέρ
Τα βασικά υλικά που χρειάζονται για να φτιάξεις ένα λικέρ είναι τρία: αλκοόλ, γλυκαντική ουσία και το φρούτο ή το βότανο που θέλει κάποιος να υγροποιήσει. Το αλκοόλ προέρχεται από απόσταγμα γεωργικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα η τσικουδιά ή το τσίπουρο που έχουν ως πρώτη ύλη τα σταφύλια. Οι γλυκαντικές ουσίες προέρχονται επίσης από ζάχαρη, μέλι, στέβια, ασπαρτάμη και άλλες. Τέλος θέλοντας να πάρει γεύση, άρωμα, οξύτητα και χρώμα χρησιμοποιείται και η επιθυμητή ύλη για να τα δώσει όλα αυτά, ή μέρος αυτών, στο απόσταγμα. Κατά τόπους ανά τον κόσμο χρησιμοποιείται διαφορετική ύλη, στην Ελλάδα πολύ γνωστά είναι, το ρόδι, το πορτοκάλι και το λεμόνι.

Liquor vs Liqueur
Η λέξη λικέρ προέρχεται από την γαλλική "liqueur" που με τη σειρά της προέρχεται από το λατινικό liquifacere που σημαίνει υγροποιώ. Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου τα οινοπνευματώδη ποτά συνήθως ονομάζονται "liquor", συχνά γίνεται σύγχυση με τα λικέρ, όπως π.χ. στην περίπτωση της βότκα όταν έχει γεύσεις. Ο κύριος ίσως κανόνας για τη διάκριση είναι ότι τα λικέρ είναι πιο γλυκά και ενίοτε έχουν υφή σαν σιρόπι, ενώ τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά (liquors) δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Τα λικέρ είναι ουδέτερα αποστάγματα που παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο. Μερικά από τα πιο εκλεκτά είναι φτιαγμένα με φρούτα, όλοι θυμόμαστε άλλωστε τις γιαγιάδες μας να φτιάχνουν λαχταριστά γλυκά του κουταλιού και λικέρ με φρούτα έτοιμα να χαλάσουν, που λόγω ηλικίας δεν μπορούσαμε να δοκιμάσουμε! 

Υπάρχουν επίσης λικέρ που προέρχονται από μούρα και αυτά που περιλαμβάνουν μπαχαρικά. Η βανίλια, το κάρδαμο, η κανέλα και ο γλυκάνισος είναι από τα πιο κοινά μπαχαρικά που προσθέτουν τις δικές τους γεύσεις σε μοναδικά μείγματα. Χαρακτηριστικά ελληνικά λικέρ αποτελούν η πατρινή τεντούρα, το κρητικό ρακόμελο, το κερκυραϊκό λικέρ κουμκουάτ, η μαστίχα Χίου κ.ά.

Το Amaro Montenegro είναι ένα εξαιρετικό ιταλικό λικέρ, που έχει χαρακτηριστεί ως "απόσταγμα των αισθήσεων"

Πώς να απολαύσετε ένα λικέρ
Δοκιμάστε τα με tonic, αναμεμειγμένα σε cocktail ή σκέτα με μπόλικο πάγο. Προσθέστε φρουτώδη ή βοτανικά λικέρ σε κέικ και καφέδες ή περιχύστε τα πάνω από παγωτά για να τα κάνετε πιο νόστιμα. Και, φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε ένα λικέρ είναι μετά από ένα βαρύ γεύμα. Στη Γερμανία, συνηθίζεται να πίνεις ένα ζεστό σφηνάκι μετά το φαγητό, αφού βοηθάει στην πέψη.

Η κάβα σας είναι ένας πολύτιμος χώρος του σπιτιού και αξίζει μόνο τις πιο εκλεκτές γεύσεις και υφές. Είτε αγαπάτε ένα καλό Martini είτε άλλα κλασικά κοκτέιλ φτιαγμένα με τζιν, βερμούτ ή μπέρμπον, χρειάζεται σίγουρα να έχετε κλασικά λικέρ, όπως το Amaretto, το ιταλικό limoncello, τα Amaro, coffee liqueur, cherry brandy και φυσικά aperitivo τύπου Aperol για να απαλύνετε κάποιες ημέρες τους γευστικούς σας κάλυκες.

Amaretto
Το Amaretto, που σημαίνει "λίγο πικρό" στα ιταλικά, είναι ένα δημοφιλές λικέρ με γεύση αμύγδαλο που συνήθως παρασκευάζεται από κουκούτσια βερίκοκου, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πρόσθετα μπαχαρικά και γεύσεις ανάλογα με τη μάρκα. Πιείτε το σκέτο με πάγο, προσθέστε λίγη σόδα ή λίγο χυμό λεμονιού.

Baileys Irish Cream
Όταν ακούτε τη λέξη Baileys, φαντάζεστε αμέσως τον εαυτό σας κουλουριασμένο σε μια κουβέρτα στον καναπέ δίπλα στο τζάκι με μια ιρλανδική ζεστή σοκολάτα με κρέμα; Λογικό! Ο συνδυασμός ιρλανδικού ουίσκι, κρέμας και σοκολάτας το κάνει ένα πεντανόστιμο ποτό μόνο του ή ανακατεμένο σε κοκτέιλ.

Campari
Αυτό το σκούρο κόκκινο λικέρ παρασκευάζεται από συνδυασμό βοτάνων και φρούτων και συχνά σερβίρεται με πάγο ή σε δημοφιλή κοκτέιλ, όπως το Negroni.

Cointreau
Ένα λικέρ με γεύση πορτοκάλι που χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές κοκτέιλ όπως το Cosmopolitan, είναι ο τέλειος συνδυασμός πικρού και γλυκού.

Frangelico
Αυτό το φίνο λικέρ είναι φτιαγμένο από φρυγανισμένα φουντούκια και έχει νότες κακάο και βανίλιας. Παρόμοια με πολλά γλυκά λικέρ, μπορεί να αναμειχθεί σε μια ποικιλία από κοκτέιλ ή απλά να το απολαύσετε με μπόλικο πάγο.

Kahlúa
Το νούμερο ένα σε πωλήσεις λικέρ καφέ στον κόσμο.

Sambuca
Το Sambuca είναι ένα δυνατό, άχρωμο ιταλικό λικέρ που είναι αρωματισμένο με γλυκάνισο και γλυκόριζα. Ένα αγαπημένο ιταλικό απεριτίβο είναι  Sambuca, ghiaccio e mosche ("Sambuca, ice and flies"), το οποίο αποτελείται από δύο σφηνάκια sambuca και κόκκους καφέ.

Ψάχνεις τα καλύτερα Liqueur/Aperitif από τις μεγαλύτερες και πιο ενημερωμένες κάβες; Βρες τα εδώ!

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ελεάνα Λινοξυλάκη

Η Ελεάνα σπούδασε Marketing & Communications στο Αμερικάνικο Κολλέγιο (Deree College) την εποχή που δεν υπήρχαν ακόμη τα social media. Υπήρξε τραπεζικός και DJ (!) παράλληλα για πολλά συναπτά έτη. Σήμερα απολαμβάνει την ενασχόλησή της με τη δημιουργία περιεχομένου αλλά και τη μητρότητα. Με το ποτό έχει μια ιδιάζουσα σχέση, αφού ισχυρίζεται πως δεν πίνει αλλά με κάποιον μαγικό τρόπο βρίσκει πάντα αφορμές να ασχολείται με αυτό.

Ελεάνα Λινοξυλάκη

Από το Blog

malvasia-concept-asyrtiko-440x650-65f95fc8e738f.jpg
posts-23-65e9b63a182fb.png
posts-20-65e5c4e0cd2d3.png

Ημέρα της Γυναίκας με Lolea GIVEAWAY!

Διεκδίκησε το δώρο σου! ΕΛΗΞΕ

jeff-siepman-hk9hipgf3qu-unsplash-65ddbe5bc8864.jpg

8 top επιλογές για κρεατοφάγους!

ό,τι πρέπει για την Τσικνοπέμπτη!

moet-chandon-brut-imperial-rose-love-you-metal-giftbox-075-l-92279-de-65b8d55f289f1.png

Φεβρουάριος: The Season of Love!

5 ιδέες για ποτά που θα απολαύσεις με το ταίρι σου & bonus συνταγή!

-65aa4c38011f3.jpg

Martini, το άγιο δισκοπότηρο των cocktails!

Ή αλλιώς το πιο διάσημο cocktail στον κόσμο

Συνταγές

Φτιάξτο σπίτι
chamomile-bees-knees-cocktail-domestikatedlife-6605509e958db.jpeg

4 Ανοιξιάτικες Συνταγές Cocktail

Δροσιστικά cocktails για τις πρώτες μέρες της Άνοιξης

Φτιάξτο σπίτι
275894863-7829965567020877-8464450477848933532-n-65f2d9e666b69.jpg

St. Patrick's Day με West Cork

3 συνταγές για να τιμήσουμε τον Άγιο Πατρίκιο!

Φτιάξτο σπίτι
joost-crop-0u7uz6hmsbe-unsplash-2-65a7b2e30a060.jpg

Winter Whiskey Cocktails

Εύκολα και κλασικά cocktails που μπορείς κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι

Φτιάξτο σπίτι
nor-roots-thumb-large-65952cd4d88d3.jpg

Το Dry January που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν!

Non alcohol Cocktail Recipes για όλα τα γούστα

Φτιάξτο σπίτι
wr-holidaysocial-bourbon5-63a2d3340c3db.png

Woodford Reserve Festive Cocktails

Βραδιές Χριστουγέννων με homemade cocktails!

Φτιάξτο σπίτι
www-63a03561d1999.jpg

Old Fashioned στο σπίτι!

Πάντα με Woodford Reserve Bourbon