gianluca-riccio-zk-4snogcbe-unsplash-630cc86d83e7e.jpg

Tiki Cocktails - Mai Tai

Γιόρτασε μαζί μας την ημέρα του Mai Tai!

Ένα από τα πιο αγαπημένα tiki cocktails έχει την τιμητική του στις 30 Αυγούστου και δε θα μπορούσαμε να μην το γιορτάσουμε παρουσιάζοντας μερικές από τις καλύτερες ετικέτες ρουμιών που θα βρεις στο sipit. 

Λίγα λόγια για την ιστορία

Το Mai Tai δημιουργήθηκε το 1944 από τον θρυλικό bartender Trader Vic. O Trader Vic μαζί με τον Donn Beach (Don the Beachcomber), ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν στην Καλιφόρνια την κουλτούρα "tiki" στα cocktail. Η κουλτούρα tiki είναι ένα μείγμα της Πολυνησιακής και της Καραϊβικής παράδοσης και αισθητικής. Τα tiki bars έγιναν μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα και να μεταφερθούν στις τροπικές περιοχές απολαμβάνοντας κοκτέιλ με τροπικές γεύσεις.

Τα tiki κοκτέιλ είναι ένας προσεκτικός συνδυασμός τροπικών γεύσεων όπως χυμός λάιμ, λικέρ curaçao και ρούμι Καραϊβικής.

Ο Trader Vic αφηγείται την ιστορία της ημέρας που σέρβιρε δύο φίλους από την Ταϊτή, στο εστιατόριό του στο Όκλαντ. Εμπνευσμένος από την απλότητα των επιτυχημένων ποτών όπως το Martinis, το Manhattans και το Daiquiris, σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα νέο εξωτικό ποτό με ρούμι. «Πήρα ένα μπουκάλι ρούμι δεκαεπτά ετών. Ήταν το J. Wray Nephew από την Τζαμάικα - εκπληκτικά χρυσαφί, με μεσαίο σώμα, αλλά με την πλούσια πικάντικη γεύση που χαρακτηρίζει τα τζαμαϊκανά χαρμάνια», γράφει στο βιβλίο του Trader Vic's Bartender's Guide. Σέρβιρε το ποτό στους φίλους του και αφού η Κάρι ήπιε μια γουλιά από αυτό, είπε, «Mai Tai-Roa Aé», που σημαίνει «Έξω από αυτόν τον κόσμο-το καλύτερο» στα Ταϊτινά. Έτσι αποφάσισε να ονομάσει το ποτό Mai Tai!

Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23y

Εκπληκτικό ρούμι από τη Γουατεμάλα για το οποίο χρησιμοποιείται ο συμπυκνωμένος χυμός που βγαίνει από την πρώτη πίεση του ζαχαροκάλαμου και αποστάζεται σε μονή αποστακτική στήλη, επικαλυμμένη με χαλκό, που προσδίδει ακόμα περισσότερο αρωματικό πλούτο. Η ωρίμαση πραγματοποιείται στο ασύλληπτο υψόμετρο των 2300 μέτρων, σχεδόν πάνω από τα σύννεφα. Το ρούμι ωριμάζει αργά αποκτώντας μνημειώδη πολυπλοκότητα, σε ένα σύστημα solera (από βαρέλια αμερικάνικων ουίσκι, sherry και Pedro Ximenez) όπου αναμιγνύονται αποστάγματα διαφόρων ηλικιών.

El Dorado 15y

Ένα ιδιαίτερα σύνθετο ρούμι, ουσιαστικά αποτέλεσμα ενός περίτεχνου χαρμανιού αποσταγμάτων που έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον 15 χρόνια ενώ μερικά από τα συστατικά φτάνουν τα 25 χρόνια παλαίωσης. Τα αποστάγματα παράγονται σε 4 διαφορετικές αποστακτικές συσκευές και ωριμάζουν σε βαρέλια bourbon αποκτώντας τροπικό  και μπαχαρένιο χαρακτήρα. Πυκνή και έντονη αρωματική σύνθεση με μαύρο καφέ, ζαχαρωμένα πορτοκάλια, αμύγδαλα, μαύρη σοκολάτα, πιπέρι και πλούσιες νύξεις βανίλιας. Απίστευτη βελούδινη υφή με πληθωρική γεύση από εξωτικά φρούτα και πικάντικες νότες δρυός.  Ζωηρό στη γεύση, μεταξένιο. Έχει βαθύ κεχριμπαρένιο, χρυσό χρώμα.

Diplomatico Reserva Exclusiva 12y

Υπέροχο σκούρο ρούμι από τη Βενεζουέλα. Πλούσιο, γλυκό και φρουτώδες.  Ένα ρούμι, σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του είδους, ιδανικό για να πίνεται και σκέτο. Αποστάζεται σε αρχαίο άμβυκα με απόσταξη ασυνεχούς λειτουργίας και ωριμάζει μέχρι 12 χρόνια σε μικρά δρύινα βαρέλια. Ελκυστικά αρώματα γλυκόριζας, φλούδες εσπεριδοειδών, ώριμα τροπικά φρούτα, με ισορροπημένο στόμα και πολύπλοκη επίγευση.

Plantation Xaymaca

Με το Xaymaca Special Dry, η Plantation αναβιώνει την πεμπτουσία των Τζαμαικaνών ρουμιών. Αρώματα από γεύσεις μαύρης μπανάνας και φλαμπέ ανανά, που τοπικά ονομάζεται “Hogo”, μια αγγλικοποιήση του γαλλικού όρου “Haut Gout” (σημ.: υψηλή γεύση). Ξηρό, λουλουδάτο, φρουτώδεις νότες από ροδόνερο, λευκό σταφύλι, βερίκοκο και αχλάδι. Στο τέλος, αναδύονται γάλα καρύδας, μπαχαρικά, ψωμί και ξηροί καρποί. Η βανίλια έρχεται πρώτη, και εν συνεχεία νότες από ζύμη, μαγειρεμένη μπανάνα, πικρή φλούδα πορτοκαλιού και ώριμο ανανά.

Matusalem Gran Reserva 15y

Ένα premium ρούμι που γεννήθηκε στην Κούβα, παράγεται στη Δομινικανή Δημοκρατία και το απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο. Πολυβραβευμένο Premium Dark Rum, το Matusalem Gran Reserva 15 είναι η ναυαρχίδα του Matusalem, που λατρεύεται από τους rum afficionados σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ξυλώδεις, ξηρές και βουτυρώδεις νότες στην γεύση του. Η πολυπλοκότητα και η ομαλότητά του το κάνουν τέλειο από μόνο του και είναι ιδανικό τόσο σκέτο όσο και σε tiki cocktails. Αξίζει να σημειωθεί η πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο ρούμι, μόνο 5,7 γραμμάρια ανά λίτρο.

Appleton Estate 12 Year Old Rare Blend

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο ρούμι, η Appleton παράγει κορυφαίο ποιοτικό ρούμι Τζαμάικας για 265 χρόνια. Στα 11.000 παρθένα στρέμματα που περιβάλλεται από την ύπαιθρο της κοιλάδας Nassau, το αγρόκτημα Appleton επεξεργάζεται μερικά από τα καλύτερα ζαχαροκάλαμα στην Καραϊβική. Αποσταγμένο σε χάλκινα δοχεία, αυτό το ρούμι έχει παλαιωθεί για τουλάχιστον 12 χρόνια σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια.O διάσημος συγγραφέας ουίσκι και οινοπνευματωδών ποτών, Dave Broom, δήλωσε ότι αυτό είναι «το καλύτερο παλαιωμένο ρούμι από την Τζαμάικα».

Happy MAI TAI day!

Συνταγή:

  • 60 ml παλαιωμένο ρούμι (12 ετών ιδανικά ή μεγαλύτερο)
  • 15 ml Cointreau
  • 10 ml Giffard Orgeat
  • 25 ml χυμό από φρέσκο lime
  • 7-10 ml πλούσιο σιρόπι ζάχαρης (2:1 ζάχαρη/νερό)
  • 2-3 σταγόνες Angostura bitters (στο τέλος πάνω από το κοκτέιλ-όχι μέσα στο σέικερ)
  • μια κορυφή δυόσμου
  • μία σφήνα lime

Εκτέλεση:

Σε ένα σέικερ βάζουμε όλα τα συστατικά, εκτός από τα bitters. Προσθέτουμε πολύ πάγο μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του σέικερ. Σφραγίζουμε το σέικερ προσεκτικά και χτυπάμε δυνατά για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια σουρώνουμε το ποτό με τη βοήθεια ενός strainer (σουρωτήρι) και σερβίρουμε σε ένα ποτήρι τύπου double old fashioned (το κλασικό του ουίσκι, αλλά μεγαλύτερης χωρητικότητας). Προσθέτουμε χοντρό και όσο πιο ξηρό πάγο διαθέτουμε. Γαρνίρουμε με 2-3 σταγόνες angostura bitters, μία κορυφή δυόσμου και μία σφήνα lime και απολαμβάνουμε!

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝA

 

 

Από το Blog

oktoberfest-10-300dpi-63242baf1a0d4.jpg

Oktoberfest 2023! Έρχεται στην Ελλάδα!

Ζήσε την απόλυτη εμπειρία με Paulaner!

maja-petric-vgq49l9i4ee-unsplash-1-650aa607e855b.jpg

Υποδέξου το Φθινόπωρο με 6 υπέροχα κρασιά!

ιδανικές επιλογές για τη νέα σεζόν σε προσφορά!

pexels-cameron-rainey-2663973-64f85ae1f23bc.jpg

Πίνεις Gin, αλλά πόσο καλά το ξέρεις;

+ 6 προτάσεις από το sipit

aperi-64f04c8e69134.jpg

Aperitivo facts

Italians do it better?

san-64e85ad9dd75e.jpg

Τι είναι τελικά το Mezcal;

όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το ιδιαίτερο αυτό απόσταγμα!

negen-redenen-waarom-jij-als-gin-liefhebber-engine-gin-wilt-proberen-64e349af5430b.jpg

7 ιδιαίτερες φιάλες που θα βρεις στο sipit

....με εξίσου ιδιαίτερο περιεχόμενο!

Συνταγές

Φτιάξτο σπίτι
pin-on-graphic-digital-design-632058a3af108.jpg

Negroni Week 18-24/9

4 παραλλαγές που πρέπει να δοκιμάσεις!

Φτιάξτο σπίτι
aleisha-kalina-gl1vjrveeow-unsplash-619c9b09dacb7.jpg

Ιστορία και συνταγή του κλασικού Negroni

Εύκολα και κλασικά cocktails που μπορείς κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι

Φτιάξτο σπίτι
bigapplenobottle16x9-815x-646c719898cb9.webp

Ιστορία και συνταγή του Moscow Mule!

Είσαι λάτρης της βότκας και ψάχνεις έναν πιο sophisticated τρόπο να την πιεις;

Φτιάξτο σπίτι
pina-colada-649eea13ba8f1.jpeg

Ιστορία και συνταγή της Pina Colada!

Υπάρχει πιο αγαπημένη επιλογή σε cocktail το καλοκαιράκι, από μια παγωμένη Pina Colada; Καλό καλοκαίρι!

Φτιάξτο σπίτι
varshesh-joshi-eutbg2r9a9e-unsplash-619df085a063b.jpg

Ιστορία και συνταγή του πασίγνωστου Mojito!

Εύκολα και κλασικά cocktails που μπορείς κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι

Φτιάξτο σπίτι
paloma-christine-trant-unsplash-6464abae0e5b3.jpg

Ιστορία και συνταγή της Paloma!

Εύκολα και κλασικά cocktails που μπορείς κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι