june21-easy-mulled-wine-976x549-621f478eacc02.jpg
ΦΤΙΑΞΤΟ ΣΠΙΤΙ

3 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα ζεστού κρασιού!

Αποχαιρετάμε το χειμώνα με τον πιο απολαυστικό τρόπο

Και εκεί που ήμασταν πανέτοιμοι να υποδεχτούμε επίσημα, τον πρώτο aνοιξιάτικο μήνα, με ανεβασμένη θερμοκρασία και ηλιόλουστες ημέρες, ο Μάρτης για ακόμα μια φορά μας εξέπληξε! Και φυσικά δικαιολόγησε και την ελληνική παράδοση, για όλες τις ονομασίες που έχει αποδώσει, στον πιο εκκεντρικό και διχασμένο μήνα του χρόνου, λόγω των ασταθών και απρόσμενων καιρικών συνθήκων.

Ανυπομονούμε και εμείς, να ξεκινήσει η περίοδος «ποτά στο μπαλκόνι», αλλά θα αποχαιρετήσουμε το χειμερινό τοπίο της σεζόν, με τον πιο νόστιμο και απολαυστικό τρόπο. Ας ευχαριστηθούμε το τζάκι, για «λίγες ακόμα εμφανίσεις», παρέα με ένα από τα αγαπημένα μας ζεστά σπιτικά "cocktail"…

Το ρόφημα με τα πολλά ονόματα και οι παραλλαγές του

Ο λόγος για το ζεστό κρασί.

Τα ονόματα είναι πολλά, αλλά η γεύση το ίδιο νόστιμη. Το βρίσκουμε σε πολλές χώρες και σε πολλές εκδοχές, ανάλογα με την παράδοση και την ιστορία κάθε χώρας. Κοινός όμως παρονομαστής, είναι η ζεστασιά που προσφέρει στους καταναλωτές του. 

Η βασική του σύσταση είναι κόκκινο ξηρό κρασί, ενισχυμένο μέσω βρασμού, με μπαχαρικά, φρούτα και αρωματικά βότανα, όπως κανέλα, γλυκάνισο, λεμόνι, φέτες πορτοκαλιού, γαρίφαλο και ρόδι. Σε κάθε χώρα φυσικά, θα συναντήσουμε πολλές διαφορετικές παραλλαγές.

Στην Ελλάδα το αποκαλούμε οινόμελο ή κρασόμελο, και είναι ξηρό κόκκινο κρασί, βρασμένο με μπαχαρικά και μέλι, ενώ στη Γαλλία θα το βρούμε ως vin chaud

Στις σκανδιναβικές χώρες, η ονομασία του είναι glögg. Στην αρχική του συνταγή, ένα σκληρό οινοπνευματώδες ποτό, έβραζε με σιρόπι ζάχαρης και χυμούς φρούτων, για να κρατάει ζεστούς τους αγγελιοφόρους και ταχυδρόμους, που ταξίδευαν με άλογα ή σκι σε κρύο καιρό. Σήμερα, η συνταγή περιλαμβάνει κονιάκ ή λευκό κρασί, με προσθήκη μπαχαρικών. 

Στη Μεγάλη Βρετανία το αποκαλούν mulled wine και είναι κόκκινο κρασί, βρασμένο με πορτοκάλι και γαρύφαλλα. Τώρα πια έχει φοβερή απήχηση στον κόσμο και έχει γίνει ένα είδος trend κατά τις χειμερινές βόλτες, αφού το σερβίρουν σε κιόσκια στις υπαίθριες αγορές. 

Στην Τουρκία το αποκαλούν sıcak sarap με κόκκινο κρασί, ζάχαρη και λεμόνι, ενώ στη Βουλγαρία θα το βρούμε ως greyano vino, βρασμένο με μήλα και εσπεριδοειδή.

Ευρέως γνωστό όμως είναι ως Glühwein, και προέρχεται από τη Γερμανία. Η ακριβής μετάφραση είναι, το κρασί που λάμπει - glow wine. Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι η ονομασία οφείλεται στο λαμπερό χρυσό χρώμα του πυρακτωμένου σίδερου, πάνω στο οποίο ζεσταινόταν το κρασί και άλλοι, στη χρυσή κούπα (που σώζεται έως σήμερα), του κόμη John IV του Katzenelnbogen, ενός Γερμανού ευγενή, που ήταν ο πρώτος, που καλλιέργησε σταφύλια Riesling στη χώρα.

Η ιστορία του

Η ιστορία του ζεστού κρασιού ξεκινάει από τους αρχαίους Έλληνες και την προσπάθειά τους να διατηρήσουν το κρασί για περισσότερο χρονικό διάστημα, με το μαγείρεμά του με μπαχαρικά. Με τον τρόπο αυτό όμως, συγκάλυπταν και τις άσχημες γεύσεις, από μια κακή σοδειά.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε, «το κρασί του Ιπποκράτη», ένα ζεστό ποτό με βάση το κρασί και καρυκευμένο με μπαχαρικά, συνήθως κανέλα και τζίντζερ, που αποτελούσε σπουδαίο φάρμακο για τη θεραπεία μιας πληθώρας ασθενειών.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι, σύντομα το έκαναν δικό τους και η πρώτη καταγεγραμμένη κατανάλωσή του, ήταν το 20 μ.Χ. στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ως θεραπευτικό. Ονομαζόταν Conditum Paradoxum και το έφτιαχναν από κακής ποιότητας κόκκινο κρασί, που στη συνέχεια αναμειγνυόταν με καλύτερης ποιότητας, ώστε να είναι πιο γλυκό. Έγινε γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο, μέσω της κατάκτησης της Ευρώπης από τους Ρωμαίους και της διάδοσης της οινικής τους κουλτούρας. Κατά το Μεσαίωνα και τον 12ο αιώνα, εμφανίζεται στη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ μετακινήθηκε βόρεια και εξαπλώθηκε στην Αγγλία τον 13ο αιώνα. Τον 16ο αιώνα, στα χρόνια του Μαύρου Θανάτου ήταν η μοναδική επιλογή, αφού ήταν πιο ασφαλές και από το νερό. 

Η συνταγή μας

Το ζεστό κρασί λοιπόν, αποτέλεσε τον προάγγελο των σημερινών χωνευτικών και ένα από τα πιο εμβληματικά ποτά του χειμώνα. Με επιστροφή στις ελληνικές του ρίζες, από όπου και ξεκίνησε, εμείς σας προτείνουμε την πιο εύκολη και ελαφριά συνταγή, για να το απολαύσετε στο σπίτι σας, πριν μπει για τα καλά η άνοιξη! 

Να θυμάστε απλά την αναλογία 4-4-2

Σε ένα μικρό σκεύος και σε χαμηλή θερμοκρασία, αναμείξτε:

- 40ml Roots Κανέλα

- 40ml ξηρού κόκκινου κρασιού

- 20ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού⠀

Σερβίρετε σε κούπα μεταλλική ή γυάλινη (για ζεστά), με ένα stick κανέλας ή έναν αστεροειδή γλυκάνισμο, μια φέτα πορτοκάλι και έτοιμο!

Happy Mulled Wine Day! 

Στην υγειά σας και καλό σας μήνα!

 

Απολαύστε Υπεύθυνα

Χριστίνα Τσόγκα

Η Χριστίνα σπούδασε Μηχανικός Υλικών στα Γιάννενα και συνέχισε με μεταπτυχιακό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Λονδίνο. Εργάσθηκε σε ένα ευρύ φάσμα του αντικειμένου σπουδών της, σε τεχνικές εταιρείες, ενώ μετά από πολυετή εμπειρία στο χώρο της εστίασης, σταδιακά εστίασε στον γοητευτικό τομέα του κρασιού. "Η αισθητική της μετατροπής του σταφυλιού και του κόσμου που πλαισιώνει την παραγωγή του, διαμορφώνει και θα διαμορφώνει για πολύ καιρό ακόμα την καθημερινότητα μου".

Χριστίνα Τσόγκα

Από το Blog

malvasia-concept-asyrtiko-440x650-65f95fc8e738f.jpg
posts-23-65e9b63a182fb.png
posts-20-65e5c4e0cd2d3.png

Ημέρα της Γυναίκας με Lolea GIVEAWAY!

Διεκδίκησε το δώρο σου! ΕΛΗΞΕ

jeff-siepman-hk9hipgf3qu-unsplash-65ddbe5bc8864.jpg

8 top επιλογές για κρεατοφάγους!

ό,τι πρέπει για την Τσικνοπέμπτη!

moet-chandon-brut-imperial-rose-love-you-metal-giftbox-075-l-92279-de-65b8d55f289f1.png

Φεβρουάριος: The Season of Love!

5 ιδέες για ποτά που θα απολαύσεις με το ταίρι σου & bonus συνταγή!

-65aa4c38011f3.jpg

Martini, το άγιο δισκοπότηρο των cocktails!

Ή αλλιώς το πιο διάσημο cocktail στον κόσμο

Συνταγές

Φτιάξτο σπίτι
chamomile-bees-knees-cocktail-domestikatedlife-6605509e958db.jpeg

4 Ανοιξιάτικες Συνταγές Cocktail

Δροσιστικά cocktails για τις πρώτες μέρες της Άνοιξης

Φτιάξτο σπίτι
275894863-7829965567020877-8464450477848933532-n-65f2d9e666b69.jpg

St. Patrick's Day με West Cork

3 συνταγές για να τιμήσουμε τον Άγιο Πατρίκιο!

Φτιάξτο σπίτι
joost-crop-0u7uz6hmsbe-unsplash-2-65a7b2e30a060.jpg

Winter Whiskey Cocktails

Εύκολα και κλασικά cocktails που μπορείς κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι

Φτιάξτο σπίτι
nor-roots-thumb-large-65952cd4d88d3.jpg

Το Dry January που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν!

Non alcohol Cocktail Recipes για όλα τα γούστα

Φτιάξτο σπίτι
wr-holidaysocial-bourbon5-63a2d3340c3db.png

Woodford Reserve Festive Cocktails

Βραδιές Χριστουγέννων με homemade cocktails!

Φτιάξτο σπίτι
www-63a03561d1999.jpg

Old Fashioned στο σπίτι!

Πάντα με Woodford Reserve Bourbon