untitled-6509b63fc1e17.jpg

Τι είναι τελικά το Mezcal;

όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το ιδιαίτερο αυτό απόσταγμα!

Το Mezcal εμφανίζεται όλο και περισσότερο στα μενού των κοκτέιλ σε μπαρ όλου του κόσμου τελευταία. Τα 2/3 του mezcal που παράγεται στο Μεξικό εξάγονται σε περισσότερες από 73 χώρες και σερβίρονται σε μερικά από τα πιο μοντέρνα μπαρ και εστιατόρια ή πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα αλκοολούχων ποτών.

Τι είναι όμως το Mezcal; Για τους αμύητους, εδώ είναι μερικά βασικά στοιχεία για αυτό το αρχαίο μαγικό απόσταγμα και 4 επιλογές από τους συντάκτες του sipit!

Πώς παράγεται το mezcal;

Το Mezcal παράγεται από την καρδιά του φυτού αγαύη, που μοιάζει με γιγάντιος ανανάς, ή «piñas» στα ισπανικά, αφού έχει κοπεί με μαχαίρι. Οι piñas, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κόβονται στα τέσσερα και στη συνέχεια ψήνονται αργά για ημέρες κάτω από τη γη σε πήλινους φούρνους με επένδυση από πέτρες λάβας.
Μετά το ψήσιμο, οι piñas πολτοποιούνται κάτω από το βάρος μιας γιγάντιας πέτρας που ονομάζεται "tahona" που μοιάζει με τον τροχό του Fred Flintstone και περιστρέφεται με τη βοήθεια ενός αλόγου, ή μηχανικά. Έπειτα ο χυμός της αγαύης ζυμώνεται σε μεγάλες δεξαμενές. Ο ζυμωμένος χυμός αγαύης, που έχει γεύση παρόμοια με την combucha (ηπίως ανθρακούχο ποτό, προϊόν ζύμωσης που παράγεται με βάση το μαύρο ή το πράσινο τσάι), χύνεται σε χάλκινους αποστακτήρες και αποστάζεται δύο, ίσως και τρεις φορές.

Μερικοί παραγωγοί κρεμούν μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και φρούτα στο εσωτερικό του αποστακτηρίου κατά τη διάρκεια της τελικής απόσταξης για να προσθέσουν διαφορετικές νότες και γεύσεις που παράγονται από ατμούς. Ένα ωμό στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου κρεμιέται επίσης μερικές φορές μέσα στον αποστακτήρα κατά τη διάρκεια ενός τελευταίου γύρου απόσταξης, εν μέρει για να προσδώσει μια λεπτή γεύση πουλερικών αλλά και ως ιεροτελεστία θυσίας που έχει τις ρίζες της στους αρχαίους αυτόχθονες πολιτισμούς του νότιου Μεξικού. Το υγρό που στάζει από την άλλη άκρη του αποστακτηρίου μετά την τελική απόσταξη είναι το mezcal. Αφού ρυθμιστεί η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το mezcal είναι έτοιμο για εμφιάλωση.
Το Mezcal που δεν έχει παλαιωθεί χαρακτηρίζεται "joven" ή "νέο". Το Mezcal που έχει ωριμάσει λιγότερο φέρει την ετικέτα "reposado", ενώ το Mezcal που έχει παλαιωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ονομάζεται "anejo".

Είναι το mezcal ίδιο με την tequila;

Ναι και ΟΧΙ. Η τεκίλα είναι ένα είδος mezcal που παράγεται από ένα μόνο είδος αγαύης, το μπλε Weber. Η τεκίλα μπορεί να παραχθεί μόνο εντός της πολιτείας Jalisco ή σε ορισμένους καθορισμένους δήμους σε τέσσερις άλλες πολιτείες. Το Mezcal παράγεται από μια ποικιλία αγαύων. Η πιο κοινή αγαύη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή mezcal είναι το Espadin, ένα εξημερωμένο φυτό. Το Mezcal παράγεται επίσης από διάφορους τύπους άγριων αγαύων. Όσο πιο σπάνια είναι η αγαύη, τόσο πιο ακριβό το μεζκάλ. Το Mezcal παράγεται κυρίως στην Οαχάκα, μια πολιτεία στο νότιο Μεξικό, αλλά μπορεί επίσης να παραχθεί σε ορισμένους καθορισμένους δήμους σε οκτώ άλλες πολιτείες. 

Σκεφτείτε το λοιπόν ως εξής: Η τεκίλα είναι ένα είδος mezcal, όπως η σαμπάνια είναι ένα είδος κρασιού και το cognac είναι ένα είδος brandy. Αλλά το mezcal δεν είναι είδος τεκίλα. Παράγεται διαφορετικά από την τεκίλα και από διαφορετικές ποικιλίες αγαύης, γνωστές ως «μαγκουάη» στο Μεξικό. Η άλλη μεγάλη διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με την τεκίλα, η οποία φτιάχνεται από αγαύη που έχει ψηθεί στον ατμό, το mezcal γίνεται από αγαύη που έχει ψηθεί, δίνοντάς της μια καπνιστή γεύση που δεν έχει η τεκίλα.

Τι γεύση έχει το mezcal;

Επειδή το mezcal είναι φτιαγμένο από ψητές αγαύες, έχει μια καπνιστή γεύση που μπορεί να είναι απίστευτη, καπνιστή ή πολύ λεπτή, ανάλογα με τη μάρκα. Το φτηνό mezcal που έφτασε στις ΗΠΑ πριν από χρόνια απέκτησε τη φήμη ότι η γεύση του θυμίζει βενζίνη ή πετρέλαιο. Αλλά τα χειροποίητα mezcal σήμερα έχουν ένα ευρύ φάσμα ακραίων και λεπτών γεύσεων, με λεπτές αποχρώσεις ανάλογα με τον τύπο της αγαύης που χρησιμοποιείται, το έδαφος όπου καλλιεργήθηκε η αγαύη ή τον τρόπο παραγωγής και παλαίωσης του mezcal. Μερικές από τις πολλές λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις διάφορες γεύσεις και μυρωδιές του mezcal περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή, λουλουδάτο, πιπεράτο, ανανά, βανίλια, jalapeno, πετρέλαιο, μέντα, γλυκόριζα, καουτσούκ, νέκταρ και κόλλα.

Ένα δημοφιλές ρητό στο Μεξικό λέει "Para todo mal, mezcal; para todo bien, también… y si no hay remedio: litro y medio". Μετάφραση: "Για κάθε κακό, mezcal, για όλα τα καλά, επίσης... Και αν δεν υπάρχει θεραπεία, ενάμιση λίτρο."

Εσύ έχεις δοκιμάσει mezcal; To sipit προτείνει:

Mezcal San Cosme Oaxaca Mexico

To Mezcal San Cosme δανείζεται το όνομά του από τον Άγιο Κοσμά, ο οποίος, μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Damian, λατρεύεται από τους patron ως ο προστάτης των Γιατρών. Μαζί, τα αδέρφια αψήφησαν το θάνατο σε πολλές περιπτώσεις και τους αποδίδονται θαύματα ακόμη και μετά το θάνατό τους, που εμφανίζονται στα όνειρα των ανθρώπων και θεραπεύουν αυτούς που τους εκλιπαρούν. Κι επειδή η Día de los Muertos δεν είναι πολύ μακριά, ευκαιρία να γευτείς αυτό το μαγικό απόσταγμα με την όμορφη, περίπλοκη παλέτα καπνού και καραμελένιας γλυκύτητας!

Mezcal Bruxo

H Mezcal Bruxo δημιουργήθηκε από ένα γκρουπ φίλων με αγάπη και σεβασμό για το Mexico. Η λέξη Bruxo είναι συνώνυμη του σαμάνου, του αρχαίου σοφού της φυλής, του πεφωτισμένου. Το γράμμα «Χ» αναφέρεται στη γνήσια προέλευση και προφορά της λέξης όπως ακριβώς και το  “Oaxaca” και το “México". Θα τη βρεις σε 6 διαφορετικές εκδοχές, η καθεμία από διαφορετικό είδος αγαύης.

Montelobos Espadin Mezcal

Το mezcal στα καλύτερά του. Γεννημένο από αιώνες τέχνης mezcalero και διαφωτισμένο από τη μεθοδική αναζήτηση της τελειότητας, το Montelobos Espadin είναι ένα joven mezcal, κατασκευασμένο από σχολαστικά καλλιεργημένη, 100% βιώσιμης καλλιέργειας, βιολογική Espadin αγαύης. Ακολουθώντας τη χειροτεχνική μέθοδο με χάλκινους αποστακτήρες θέρμανσης με καυσόξυλα, το mezcal αποστάζεται σε μικρή παρτίδα δύο φορές για να επιτευχθεί τέλεια ισορροπία γλυκύτητας και διακριτικού καπνού.

Αυτό το χειροτεχνικά παραγόμενο joven mezcal είναι εντυπωσιακά ισορροπημένο και πολύπλοκο, με μια τολμηρή ενσωμάτωση μεταξύ όλων των νότων που έχει να προσφέρει το mezcal. Το Montelobos Espadin είναι μια εμπειρία από μόνο του.

Casamigos Mezcal Joven

«Δημιουργήσαμε ένα mezcal που είναι τόσο καλό όσο η τεκίλα μας. Το Casamigos Mezcal είναι μοναδικά απαλό, ευκολόπιοτο και τέλεια καπνιστό».- George Clooney και Rande Gerber. Το Casamigos Joven Mezcal παράγεται στην Oaxaca του Μεξικού από μια οικογένεια Mezcaleros 4ης γενιάς χρησιμοποιώντας 100% αγαύη Espadin. Κάθε ένα από τα μπουκάλια είναι φτιαγμένο στο χέρι χρησιμοποιώντας μια μοναδική διαδικασία που διασφαλίζει ότι δύο μπουκάλια δεν θα είναι ποτέ ίδια.

Το Casamigos Mezcal είναι ισορροπημένο και κομψό, προσφέροντας αρμονικές νότες ταμαρίνδου, ροδιού, μπανάνας και μάνγκο. Αρώματα φρέσκου βοτάνου μέντας, αποξηραμένης ρίγανης και θυμαριού προσδίδουν χαρακτήρα στο mezcal. Οι ευαίσθητοι τόνοι καπνού, οι νότες γλυκόριζας και οι μεταλλικές αποχρώσεις οδηγούν σε ένα μακρύ μεταξένιο φινίρισμα.

Κατέβασε ΤΩΡΑ την εφαρμογή 𝘀𝗶𝗽𝗶𝘁 (Android & iOS) και εμείς σε κερνάμε -5€ στην πρώτη σου παραγγελία με τον κωδικό WELCOME5 🍾🎉🔥 *Ισχύει για την πρώτη παραγγελία και μόνο για αγορές άνω των 20€

Απολαύστε Υπεύθυνα

Από το Blog

malvasia-concept-asyrtiko-440x650-65f95fc8e738f.jpg
posts-23-65e9b63a182fb.png
posts-20-65e5c4e0cd2d3.png

Ημέρα της Γυναίκας με Lolea GIVEAWAY!

Διεκδίκησε το δώρο σου! ΕΛΗΞΕ

jeff-siepman-hk9hipgf3qu-unsplash-65ddbe5bc8864.jpg

8 top επιλογές για κρεατοφάγους!

ό,τι πρέπει για την Τσικνοπέμπτη!

moet-chandon-brut-imperial-rose-love-you-metal-giftbox-075-l-92279-de-65b8d55f289f1.png

Φεβρουάριος: The Season of Love!

5 ιδέες για ποτά που θα απολαύσεις με το ταίρι σου & bonus συνταγή!

-65aa4c38011f3.jpg

Martini, το άγιο δισκοπότηρο των cocktails!

Ή αλλιώς το πιο διάσημο cocktail στον κόσμο

Συνταγές

Φτιάξτο σπίτι
chamomile-bees-knees-cocktail-domestikatedlife-6605509e958db.jpeg

4 Ανοιξιάτικες Συνταγές Cocktail

Δροσιστικά cocktails για τις πρώτες μέρες της Άνοιξης

Φτιάξτο σπίτι
275894863-7829965567020877-8464450477848933532-n-65f2d9e666b69.jpg

St. Patrick's Day με West Cork

3 συνταγές για να τιμήσουμε τον Άγιο Πατρίκιο!

Φτιάξτο σπίτι
joost-crop-0u7uz6hmsbe-unsplash-2-65a7b2e30a060.jpg

Winter Whiskey Cocktails

Εύκολα και κλασικά cocktails που μπορείς κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι

Φτιάξτο σπίτι
nor-roots-thumb-large-65952cd4d88d3.jpg

Το Dry January που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν!

Non alcohol Cocktail Recipes για όλα τα γούστα

Φτιάξτο σπίτι
wr-holidaysocial-bourbon5-63a2d3340c3db.png

Woodford Reserve Festive Cocktails

Βραδιές Χριστουγέννων με homemade cocktails!

Φτιάξτο σπίτι
www-63a03561d1999.jpg

Old Fashioned στο σπίτι!

Πάντα με Woodford Reserve Bourbon