zan-wruefkptlqs-unsplash-62aae151b7456.jpg

Food & Wine pairing

Χρώματα και αρώματα στο καλοκαιρινό σας τραπέζι ΚΑΙ -15% σε επιλεγμένα κρασιά!

Food and wine pairing ή αλλιώς συνδυασμός φαγητού και κρασιού. Μια φράση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά σε όλους. Ο κλάδος του κρασιού, προσφέρει αναρίθμητες γνώσεις, αλλά αυτή, είναι ίσως το πιο ανατρεπτικό επιτραπέζιο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) παιχνίδι, για τους sommelier και τους φανατικούς οινόφιλους. Και αν δεν είσαι τίποτα από αυτά τα δυο, διάβασε απλά παρακάτω, σαν φόρο τιμής προς όλους εκέινους, που περνούν άπειρες ώρες πάνω από πιάτα φαγητών, για να βρουν τον τέλειο συνδυασμό.   

Ο συνδυασμός φαγητού και κρασιού είναι μια τεχνική συνδυασμού συμπληρωματικών γεύσεων, με στόχο την αύξηση της απόλαυσης του κάθε συστατικού.

Προφανώς και δεν ταιριάζουν όλα  τα κρασιά με όλα τα φαγητά και ένας κακός συνδυασμός μπορεί να σου αφήσει μια κακή ανάμνηση, αλλά οι πειραματισμοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι! 

Ένα καλό pairing μπορεί να στείλει τους γευστικούς μας κάλυκες στο διάστημα!

Η γεύση είναι μια από τις 5 αισθήσεις και οφείλεται στους γευστικούς κάλυκες, κύταρρα που καθορίζουν τις έννοιες γλυκό, πικρό, κλπ. (κάτι που σίγουρα θα χρειαστεί να αναλύσουμε σε επόμενο επεισόδιο). Βασική αρχή των συνδυασμών, είναι να σου αρέσει αυτό που τρώς και πίνεις. Για παράδειγμα αν δεν σου αρέσει καθόλου το ερυθρό κρασί, συνέχισε να πίνεις λευκό, αλλά προσπάθησε να το απογειώσεις! Υπάρχουν μικροί κανόνες, που θα σε βοηθήσουν σε αυτό.

food and wine pairingΒασικοί κανόνες και Χαρακτηριστικά Γευσιγνωσίας

Ο πιο σημαντικός από όλους είναι η ισορροπία. Και με απλά λόγια, να μην καλύπτει (ή εξαφανίζει) το ένα την παρουσία του άλλου, αλλά να την αναδεικνύει. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια των παρακάτω: 
1. Ο όγκος του κρασιού θα πρέπει να είναι ίδιος με του φαγητού. Δηλαδή ελαφρά μαγειρεμένα φαγητά θέλουν δίπλα τους πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις κρασιού. 
2. Φαγητά αλμυρά, ή με έντονα λιπαρά στοιχεία, χρειάζονται κρασιά με έντονη οξύτητα, για να αναζωογωνήσουν τη γεύση μας και να δώσουν μια αίσθηση φρεσκάδας.
3. Πικάντικες και καυτερές γεύσεις στο φαγητό, δημιουργούν μια αίσθηση θερμότητας. Εκεί θέλουμε ένα κρασί χαμηλού αλκοόλ, για να «σβήσει» αυτή τη θερμότητα και να μας δροσίσει! Το φρούτο και οι απαλές τανίνες είναι ότι καλύτερο.
4. Φαγητά με έντονη φυτικότητα, απαιτούν ελαφρού ή μετρίου σώματος κρασιά με αντίστοιχα βοτανικά στοιχεία.
5. Last but not least…Οι σάλτσες! Ένα στοιχείο του φαγητού που μπορεί να διαμορφώσει εντελώς διαφορετικά τα πιάτα, ακόμα και άν η πρώτη ύλη είναι ακριβώς η ίδια! Εκεί αντιμετωπίζουμε τη σάλτσα σαν την κεντρική μας παλέτα και με βάση τα παραπάνω, κάνουμε και τους σχετικούς συνδυασμούς.

Παρακάτω σου έχουμε φτιάξει ένα μενού αγαπημένων κρασιών, που θα μετατρέψουν τις γνωστές μεσογειακές γεύσεις σε ένα γαστρονομικό ταξίδι. 

food and wine pairingΚυδωνίτσα Τσιμπίδη

Όνομα και πράγμα αυτό το κρασί, με αρώματα εσπεριδοειδών, βερίκοκου, απαλές νότες κυδωνιού και βοτανικά στοιχεία αρμπαρόριζας, στέκεται αξιοπρεπέστατα δίπλα στα παραδοσιακά μαγειρεμένα λεμονάτα ντολμαδάκια, με έντονα μυρωδικά. Η υφή του ρυζιού εξισορροπεί την κρεμώδη υφή του κρασιού, αφήνοντας μια φρουτένια επίγευση.

Σαμαρόπετρα Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Ένα μονοποικιλιακό Sauvignon Blanc από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος στο Αμύνταιο, με αρώματα πιπεριάς, έντονη βοτανικότητα, αρώματα λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών, με φρέσκια και τραγανή οξύτητα. Το απόλυτο κρασί για το πιο εύκολο και νόστιμο καλοκαιρινό πιάτο. Τον κρητικό ντάκο, με τομάτα, ρίγανη και πολλή φέτα, για να ολοκληρώσει το πλούσιο στόμα του κρασιού.

San Gerasimo Ορεάλιος Γη

Ένα κρασί χαμηλής παραγωγής και εξαιρετικής ποιότητας με αέρα επτανήσων! Η ρομπόλα από την Κεφαλονιά αποτυπώνει 100% το terroir της περιοχής, σε ένα λευκό μετρίου σώματος, με αρώματα μανταρινιού, lime, λευκών λουλουδιών και μια απαλή ορυκτότητα. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι το πιο εύκολο και χορταστικό πιάτο με ψάρι. Μια τονοσαλάτα με μαρούλι, τόνο σε νερό, φρέσκο κρεμμυδάκι, αγγουράκι και πολύ λεμόνι! Το αλάτι εδώ θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σαντορίνη Κτήμα Σιγάλα

Ο Σαντορινιός αμπελώνας κάνει το θαύμα του σε αυτό το λευκό, που είναι ο ορισμός της εντοπιότητας. Σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών, ροδάκινο και λεμόνι στον απόλυτο συνδυασμό με την μεταλλικότητα που αποδίδει το ηφαιστειογενές πέτρωμα. Ο πιο νόστιμος συνδυασμός με αυτό που όλοι περιμέναμε. Τραγανά καλαμαράκια τηγανητά! Με ποσότητες λεμονιού που κάνουν τα σαγόνια μας να τρίζουν! Αν στο τραπέζι υπάρχουν και τηγανητά κολοκυθάκια ακόμα καλύτερα. Το Ασύρτικο αγαπάει το λιπαρό στοιχείο και το λεμόνι. Και εδώ το αλάτι κάνει τα μαγικά του.

Lenga Pink Κτήμα Αβαντίς

Το ροζέ από την Εύβοια που πάντρεψε τις ποικιλίες Μαυροκουντούρα και Gewurtztraminer με ένα μαγικό τρόπο. Κομψός χαρακτήρας με αρώματα ροζ τριαντάφυλλου, λουκουμιού, γλυκού σταφυλιού και νότες εσπεριδοειδών. Ένα ξηρό κρασί με ελαφρά γλυκύτητα και ισοροπημένη οξύτητα. Φτιάξτε ρολάκια σολωμού με τυρί κρέμα και φρέσκο αγγουράκι και γευθείτε τα φρουτώδη αρώματα του κρασιού με νότες κόκκινου πιπεριού.

Λημνιώνα Ροζέ Κτήμα Ζαφειράκη

Ένα φινετσάτο ροζέ κρασί με αρώματα και γεύση κόκκινων φρούτων, βοτάνων και έντονη δροσιστική οξύτητα. Είναι το ροζέ baladeur, που θα πιείς με φαγητά με απαλές κόκκινες σάλτσες, αλλά και ελαφρά ορεκτικά. Από μια σπιτική γαριδομακαρονάδα, μέχρι την πιο απλή ιταλική version πίτσας, με προσούτο και παρμεζάνα. Και φυσικά το φαγητό-σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού, γεμιστά!

Για να διοργανώσεις ένα σπιτικό food & wine pairing και όχι απλά να ανοίξεις ένα μπουκάλι κρασί και να το πιείς με την παρέα σου, πρέπει να το κάνεις σωστά. Για το κάθε πιάτο φαγητού, θα πρέπει να προσφέρεις και το κατάλληλο κρασί!
Αν σε κάναμε να πεινάσεις τρέξε στο πιο κοντινό super market και καλό μαγείρεμα!
Αν σε κάναμε να διψάσεις... ξέρεις τι πρέπει να κάνεις! #justsipit

sipit OFFER!
Απόλαυσε τα παραπάνω κρασιά με έκπτωση -15% με τον κωδικό FOODWINE15 και πιες ένα ακόμη ποτηράκι στην υγειά μας!

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

 

 

Χριστίνα Τσόγκα

Η Χριστίνα σπούδασε Μηχανικός Υλικών στα Γιάννενα και συνέχισε με μεταπτυχιακό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Λονδίνο. Εργάσθηκε σε ένα ευρύ φάσμα του αντικειμένου σπουδών της, σε τεχνικές εταιρείες, ενώ μετά από πολυετή εμπειρία στο χώρο της εστίασης, σταδιακά εστίασε στον γοητευτικό τομέα του κρασιού. "Η αισθητική της μετατροπής του σταφυλιού και του κόσμου που πλαισιώνει την παραγωγή του, διαμορφώνει και θα διαμορφώνει για πολύ καιρό ακόμα την καθημερινότητα μου".

Χριστίνα Τσόγκα

Από το Blog

275363771-2557165551084257-8301142750087783778-n-6332c62e0acd9.jpg
oktoberfest-10-300dpi-63242baf1a0d4.jpg

Oktoberfest '22

Ζήσε την απόλυτη εμπειρία στο σπίτι με Paulaner!

posts29-6322f68b0f339.png

Malfy Gin

Live la Dolce Vita..με ΔΩΡΟ ποτήρι για μέγιστη απόλαυση!

mai-tai-classic-cocktail-630cc698c8db9.jpg

Tiki Cocktails - Mai Tai

Γιόρτασε μαζί μας την ημέρα του Mai Tai!

photo1-62da61cfc521c.jpg

Big in Japan

Τα Ιαπωνικά whisky που ξεχωρίσαμε για το καλοκαίρι!

posts26-62cfe7c96d744.png

Champagne ή Cava;

Λέμε ναι και στα 2!

Συνταγές

Φτιάξτο σπίτι
malfy-conlimone-lifestyle-01-6331887b405dd.jpg

3+1 Malfy Gin Συνταγές

Live the Malfy life!

Φτιάξτο σπίτι
pin-on-graphic-digital-design-632058a3af108.jpg

Negroni Days & Nights

4 παραλλαγές που πρέπει να δοκιμάσεις!

Φτιάξτο σπίτι
245420667-4450672491667666-2673949607451482259-n-62971f669603e.jpg

Metaxa 5* & Tonic

Aperitivo o'clock

Φτιάξτο σπίτι
1658992975896-62e27b1a314b6.jpg

Paloma

Εύκολα και κλασικά cocktails που μπορείς κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι

Φτιάξτο σπίτι
pawel-czerwinski-zdw0wcztwhy-unsplash-6273992cf2f5d.jpg

World Cocktail Day!

5 άκρως καλοκαιρινές συνταγές cocktail για να φτιάξεις στο σπίτι

Φτιάξτο σπίτι
unnamed-621f824a53a01.jpg

3 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα ζεστού κρασιού!

Αποχαιρετάμε το χειμώνα με τον πιο απολαυστικό τρόπο