uiiiiiiiiiiiguilkyulk-6216607164da2.png

BBQ & Drink like a pro

Αυτή την Τσικνοπέμπτη πες μας τι θα φας και θα σου πούμε τι να πιεις!

Η άγια ημέρα για άπαντες κρεατοφάγους και «μεζεκλήδες» της παρέας. Ήρθε η ώρα που όλα εκείνα τα «και να σε ρωτήσω μάστορα, τι κάρβουνο πρέπει να κάψω;», «το λεμόνι το βάζω πριν ή μετά το ψήσιμο στο κρέας για να μη γίνει λάστιχο;», βγαίνουν στην επιφάνεια, και πρέπει να γίνουν πράξη, για να πιάσουν τόπο όσα τολμήσατε να ρωτήσετε τους ψήστες, στις ταβέρνες που βρεθήκατε, κατά τις χειμερινές σας εξορμήσεις, εντός και εκτός περιφέρειας. Κάντε όμως και εσείς το κάτι παραπάνω, ώστε ο τίτλος του «Ψήστη Της Χρονιάς» (και αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο στο φαγητό), να σας απονεμηθεί επάξια και αβίαστα!...Διαλέξτε και το κρασί, που θα απογειώσει γευστικά το έργο σας και θα κάνει την τσίκνα αυτής της Πέμπτης, να θυμίζει τριαντάφυλλο! 

"ΠΟΙΟ ΜΕ ΤΙ": Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το αγαπημένο μας παιχνίδι, αυτό του γευσιγνώστη που δεν κάνει διακρίσεις και θέλει να τα δοκιμάσει όλα! 

Η ημέρα προστάζει κρεατοφαγία, άρα θα τολμήσουμε να παρακάμψουμε το πεδίο «ορεκτικά» και θα μπούμε κατευθείαν στο ψητό, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

1. Το Κοτόπουλο. Η περίπτωση κρέατος που τη συγκεκριμένη ημέρα, το καταναλώνουν οι «τα άλλα μου μυρίζουν» και οι «ψήσε αυτό πρώτα για να πάρουν σειρά τα σοβαρά». Θα το συναντήσετε σε δυο εκδοχές. Απλά και γευστικά παϊδάκια κοτόπουλο, μόνο με λεμόνι και ρίγανη, που ταιριάζουν με μια ανθική, Μαλαγουζιά Porto Carras με απαλές νότες βοτάνων. Πικάντικα και μαριναρισμένα σε curry, chilli και λοιπά spicy μπαχαρικά, θα «δροσίσουν» με ένα φινετσάτο και φρουτώδες ροζέ κρασί. Δοκιμάστε τα Κτήμα Λαντίδη Μικρή Κιβωτός και Gris de Nuits Κτήμα Τσέλεπου. 2. Το Κεμπάπ. Λιπαρό και πλούσιο με πολλά μπαχαρικά, ίσως και η βασική αιτία κατανάλωσης σόδας στο τέλος του γεύματος. Αλλά πριν φτάσετε εκεί, απολαύστε το με ένα εξίσου πλούσιο, λιπαρό ροζέ, από τα βόρεια. Ξινόμαυρο και Syrahσε πλήρη αρμονία, από το Κτήμα Άλφα και το Αμύνταιο, θα κάνει το ψητό κεμπάπ λουκούμι!

3. Το Λουκάνικο. Είναι ο μεζές που δεν επιτρέπεται να λείπει από εστία με κάρβουνο. Και βγαίνει και σε πολλές version (με πράσο, με πιπεριά, με μπαχαρικά, με μοσχαρίσιο κιμά, με ανάμεικτο κιμά κλπ). Για να μη διχαστείτε, θέλετε ένα πληθωρικό με ώριμες αισθητές ταννίνες και στρογγυλή μακριά επίγευση κρασί όπως το Syrah Avantis.4. Η Πανσέτα. Και σε αυτό το σημείο, ξεκινάει το ψήσιμο των «σοβαρών» κρεατικών που προαναφέρθηκαν. Το πιο κολασμένο κρεατοφαγικό μεζεδάκι, είναι η χοιρινή πανσέτα, μαλακή και ζουμερή, αλλά με το απαραίτητο λιπάκι, που σε γεμίζει τύψεις και ενοχές αλλά στο τέλος παίρνεις πάντα και δεύτερο κομμάτι. Αλλά χαλάλι, ένεκα της ημέρας. Με κοινό στοιχείο τα πλούσια αρώματα από φρούτα, τα μπαχαρικά, τις καπνιστές και ελαφρώς ξυλώδεις νότες, προτείνουμε Μπλε Τρακτέρ Κυρ Γιάννη και Merlot Χατζηγεωργίου.
5. Τα Κόκκινα τα Πονηρά. Η χαρά του ταγμένου κρεατοφάγου της παρέας έφτασε. Μιλάμε για μοσχαρίσια μπριζόλα, για rib-eye και picanha. Όλα με χοντρό αλάτι, όσο πιο ζουμερά τόσο πιο απολαυστικά! Μαριναρισμένα ή όχι, η κυρίαρχη γεύση είναι αυτή του κρέατος. Το απόλυτο πάντρεμα κόκκινου κρέατος και πρωτεΐνης, με έντονες τανίνες και ζουμερό φρούτο. Συνδυάστε τα με κρασιά πλούσια σε τανίνες, πυκνό μαύρο φρούτο, στιβαρό όγκο και δομή, ικανή να ισορροπήσει τις πρωτείνες και το λίπος του κρέατος. Προτείνουμε The Fallen Oak Κυρ Γιάννη και Apocalypsis Μπαραφάκα.6. Τα Παϊδάκια τα Αρνίσια. Και το ψήσιμο τελειώνει με την πιο ρουστίκ γεύση της ελληνικής κουζίνας, αρνίσια παϊδάκια. Ο μονόδρομος καταλήγει στο ξινόμαυρο. Έντονες τανίνες, έντονη οξύτητα, μακρά επίγευση και πιπεράτη γεύση, κρασιά που θα «ηρεμήσουν» το έντονα λιπαρό και ζωικό στοιχείο του αρνιού. Τι καλύτερο από μια Ράμνιστα Κτήμα Κυρ Γιάννη, με τη 16μηνη παραμονή της σε βαρέλι, να δημιουργεί ένα στιβαρό και άριστα δομημένο κρασί.7. Μανιτάρια στη σχάρα και burger λαχανικών. Η vegetarian πρόταση για αυτή την τσικνοπέμπτη, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Από αυτά υπολογίστε διπλάσια ποσότητα, γιατί σίγουρα θα δοκιμάσουν όλοι. Με το κατάλληλο κρασί φυσικά, Oenops Rawditis Orange.
Check list
των απαραίτητων αξεσουάρ ψησίματος:
✔️Σχάρα (και όμως, έχει συμβεί να μην υπάρχει και να χαλάσουν φιλίες…)
✔️Κάρβουνα & προσανάμματα (παρακαλούμε όχι χημικά).
✔️Οινόπνευμα & κάποιον με γερά πνευμόνια, για να φυσάει τα κάρβουνα (δεν θέλουμε εξαρτήματα, ας είμαστε παραδοσιακοί).
✔️Λεμόνι για το καθάρισμα της σχάρας (κερδίζετε χρόνο στο επόμενο ψήσιμο).
✔️Τσιμπίδες, μαχαίρια κοφτερά, πιρούνια και σκεύη τοποθέτησης.
✔️Ρούχα άνετα για ευκολία κινήσεων (συνοδεία μουσικής απαραίτητη).
✔️Γυαλιά για τον καπνό.
✔️Ένα ποτήρι κρασιού δίπλα στον ψήστη ΜΟΝΙΜΩΣ γεμάτο.
Eτοιμάσαμε για εσάς τη λίστα BBQ Collection με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, παλαιωμένα τσίπουρα, εκλεκτά κόκκινα κρασιά όπως τα παραπάνω, bourbon από τον αμερικάνικο Νότο κ.ά.. Ακόμα κι αν ψάχνετε τελευταία στιγμή τα ποτά της Τσικνοπέμπτης, στο sipit θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε και με παράδοση σε 60'! Καλό τσίκνισμα!

 

Απολαύστε Υπεύθυνα

Χριστίνα Τσόγκα

Η Χριστίνα σπούδασε Μηχανικός Υλικών στα Γιάννενα και συνέχισε με μεταπτυχιακό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Λονδίνο. Εργάσθηκε σε ένα ευρύ φάσμα του αντικειμένου σπουδών της, σε τεχνικές εταιρείες, ενώ μετά από πολυετή εμπειρία στο χώρο της εστίασης, σταδιακά εστίασε στον γοητευτικό τομέα του κρασιού. "Η αισθητική της μετατροπής του σταφυλιού και του κόσμου που πλαισιώνει την παραγωγή του, διαμορφώνει και θα διαμορφώνει για πολύ καιρό ακόμα την καθημερινότητα μου".

Χριστίνα Τσόγκα

Από το Blog

sipitapp-article-108x1080-64242689af49c.png

sipit

Η online πλατφόρμα αλλά και η εφαρμογή που έλειπε από το κινητό σου!

easter-64198f93cda5a.jpeg
beers-6419932a2a42f.webp

Sipit Spring Guide 🌼

Μύρισε Άνοιξη ή είναι η μπίρα που μόλις άνοιξες;

33a53ec068dd1035d6c2fcde21d22eab-6409a2b9d9959.jpg

St. Patrick's Day ☘️

17 Μαρτίου γιορτάζουμε με Irish whiskies και παγωμένες μπίρες!

307557058-8267813536577111-2273734347987503933-n-6405b1aa123d6.jpg
179487616-2967940773485899-4071762051836673016-n-63f5e2aee78e0.jpg

Την Καθαρά Δευτέρα τι θα πιούμε;

Φέτος μην "πετάξεις χαρταετό", παράγγειλε έγκαιρα!

Συνταγές

Φτιάξτο σπίτι
img-2697-copy3-6414301060477.jpg

METAXA Hot Sun

Keep warm and drink METAXA

Φτιάξτο σπίτι
unnamed-621f824a53a01.jpg

3 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα ζεστού κρασιού!

Αποχαιρετάμε το χειμώνα με τον πιο απολαυστικό τρόπο

Φτιάξτο σπίτι
5h0a8704-63f33b9edc16e.jpg

Margarita Day με el Jimador tequila

Make any moment a Margarita moment

Φτιάξτο σπίτι
matheus-frade-ojfh-h-doda-unsplash-621c9c6b1f38d.jpg

Winter Whiskey Cocktails

Εύκολα και κλασικά cocktails που μπορείς κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι

Φτιάξτο σπίτι
jd-offplatform-1000x1500-63a59da923f21.png

Holidays with Jack Daniel's!

Raise a toast to great spirits

Φτιάξτο σπίτι
wr-holidaysocial-bourbon5-63a2d3340c3db.png

Woodford Reserve Festive Cocktails

Βραδιές Χριστουγέννων με homemade cocktails!