desktop-628f43ffc2f96.jpg

26 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα Chardonnay

Γνωρίστε την πιο πολυσυζητημένη ποικιλία λευκού σταφυλιού στον κόσμο

Η Πέμπτη πριν την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Chardonnay. Για τη χρονιά που διανύουμε η ημέρα αυτή είναι η Πέμπτη 26 Μαΐου. 

Το Chardonnay είναι τόσο δημοφιλές που είναι σχεδόν συνώνυμο με το λευκό κρασί. Από τις πιο πολυσυζητημένες ποικιλίες του κόσμου, έχει την ικανότητα να παράγει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, σε πολύ διαφορετικά κλίματα και κάτω από διαφορετικές μεθόδους οινοποίησης.

Ας το γνωρίσουμε καλύτερα!

Η ιστορία του

Η ιστορία της ποικιλίας ξεκινά στο χωριό Maconnais, νότια της περιοχής της Βουργουνδίας και δυτικά του ποταμού Saone, στη Γαλλία. Οι αμπελώνες της περιοχής είναι γνωστοί για τη μακρόχρονη ιστορία τους στην καλλιέργεια ποιοτικού σταφυλιού, που όμως έχει τις ρίζες της στη ρωμαϊκή εποχή. Οι Ρωμαίοι κατακτητές μεταξύ άλλων, απέκτησαν τεράστια εμπειρία στην καλλιέργεια και την παραγωγή οίνου.

Το Chardonnay χρονολογικά τοποθετείται το 1330, όταν οι «Λευκοί μοναχοί» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, βρήκαν μια νέα χρήση του σταφυλιού και κατασκεύασαν έναν πετρόκτιστο αμπελώνα για να καλλιεργήσουν το Chardonnay. Στη συνέχεια η ποικιλία χάθηκε στο χρόνο, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, που έφτασε στην Καλιφόρνια και η φήμη του εκτοξεύθηκε. 

Η ονομασία του 

Η ετυμολογία της λέξης Chardonnay είναι, «εκεί που μεγαλώνει το γαϊδουράγκαθο».

Με ρίζες φυσικά λατινικές, προέρχεται από τη λέξη Cardonnacum, που είναι και η ακριβής της μετάφραση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον τόπο προέλευσης της ποικιλίας, αφού στο Maconnais και ιδιαίτερα δίπλα στα αμπελοτόπια των μοναχών η βλάστηση γαϊδουράγκαθου ήταν πολύ ανεπτυγμένη. Από τότε μέχρι και τα τέλη του 1800, υπήρξαν πολλές διαμάχες για την ονομασία του (μεταξύ άλλων Chardonnet), μέχρι να καταλήξει στην σημερινή. Πολύ συχνά το συναντάμε μόνο με το όνομα της περιοχής από την οποία προέρχεται.

Χαρακτηριστικά και Οινοποίηση

Η ποικιλία είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους τους οινοπαραγωγούς του κόσμου, γιατί αποτελεί έναν καμβά πάνω στον οποίο μπορούν να «ζωγραφίσουν» όλες τις διαφορετικές αποχρώσεις της. Είναι το σταφύλι που αποτυπώνει άριστα όλα τα terroir του κόσμου. Ευδοκιμεί σε ψυχρά, ήπια και θερμά κλίματα και κάθε φορά έχει διαφορετικό χαρακτήρα. 

• Στα ψυχρά κλίματα τα αρώματα που κυριαρχούν είναι πράσινων φρούτων και εσπεριδοειδών (μήλα, αχλάδι, λεμόνι), με υψηλή οξύτητα και μέτριο αλκοόλ (Chablis).

• Στα ήπια κλίματα τα αρώματα ποικίλουν από ροδάκινο, λεμόνι και πεπόνι, με μέτρια ή υψηλή οξύτητα (Cote d’Or).

• Στα θερμά κλίματα το Chardonnay είναι ένα γεμάτο κρασί μέτριας οξύτητας, με αρώματα ροδάκινου, ανανά και μπανάνας και υψηλότερο αλκοόλ (Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Αυστραλία).

Η ποικιλία επιδέχεται μια πληθώρα μεθόδων οινοποίησης (μηλογαλακτική ζύμωση, οινολάσπες, ωρίμαση σε βαρέλι), οι οποίες δίνουν αρώματα βουτύρου, κρέμας, ψωμιού και καπνού. Το Chardonnay μέχρι το 1990 είχε ταυτιστεί με τα «βαρελάτα» αρώματα, σήμερα όμως πολλοί οινοποιοί επιλέγουν να χρησιμοποιούν απλές μεθόδους οινοποίησης για να αναδείξουν τον πρωτογενή χαρακτήρα του. Σε κάθε περίπτωση, τα εξαιρετικής ποιότητας Chardonnay έχουν δυνατότητα παλαίωσης για αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα έναν πιο «ξηροκαρπάτο» χαρακτήρα.

Το Chardonnay στον κόσμο

Η Γαλλία, σαν μαμά πατρίδα της ποικιλίας, παράγει από τα καλύτερα Chardonnay του κόσμου. Η καλλιέργεια αγγίζει τα 50.600 εκτάρια. Οι περιοχές καλλιέργειας είναι η Βουργουδία, το Chablis με κρασιά υψηλής ποιότητας και τιμής, η Cote d’Or και τα χωριά Meursault και Pulingy-Montrachet με εξαιρετικά Chardonnay. Στο Maconnais παράγονται τα πιο απλά, με απαλό χαρακτήρα. Η Νότια Γαλλία δίνει τα πιο πλούσια και αρωματικά κρασιά, ενώ στην Καμπανία παράγεται η περίφημη σαμπάνια.

Η Καλιφόρνια ενώ είναι ο δεύτερος πιο γνωστός τόπος παραγωγής της ποικιλίας, έχει μεγαλύτερη έκταση καλλιέργειας 90.228 εκτάρια, να μοιράζεται στις περιοχές Carneros, Sonoma, Napa Valley, Santa Barbara County.

Η ποικιλία φυσικά ευδοκιμεί και στο νότιο ημισφάιριο με τη Νέα Ζηλάνδία να παράγει αξιοθάυμαστα κρασιά στην περιοχή του Marlborough και Hawke’s Bay. Ενώ στην Αφρική οι περιοχές καλλιέργειας είναι το Western Cape και η Walker Bay.

Στην Ελλάδα, η ποικιλία έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πλέον καλλιεργείται στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη.

Γιατί είναι τόσο ξεχωριστό

Από πλευράς παραγωγής είναι αγαπητό γιατί είναι μια «εύκολα» καλλιεργήσιμη ποικιλία. Ευδοκιμεί σε όλα τα κλίματα και παράγει μεγάλη ποσότητα σταφυλιού. Πάνω σε αυτήν πειραματίστηκαν πολλοί οινοποιοί και κάποιοι μάλιστα κατάφεραν να αφήσουν και το στίγμα τους στον κόσμο του κρασιού.

Από πλευράς κατανάλωσης έχει πολλούς λάτρεις, γιατί δίνει κρασιά διαφορετικού στυλ και φιλοσοφίας, με ποικιλία αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών. Αντίστοιχα λοιπόν έχει και πολλές δυνατότητες στο food and wine pairing. Στην πρωτογενή του μορφή συνδυάζεται με gourmet πιάτα θαλασσινών και οστρακοειδών και στην βαρελάτη του εκδοχή με ζυμαρικά θαλασσινών με πλούσιες λιπαρές σάλτσες.

Chardonnay Tip: Αγαπά πολύ τα κρεμώδη πλούσια τυριά. 

Ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Chardonnay στην Καλιφόρνια, o David Ramey στιγμάτισε την ποικιλία με τον πιο ακριβή χαρακτηρισμό: «Το Chardonnay είναι το πιο συναρπαστικό και δημοφιλές λευκό κρασί στον κόσμο, επειδή είναι το κόκκινο κρασί των λευκών».

Σήμερα που είναι η ημέρα του, πειραματιστείτε και δοκιμάστε όσα περισσότερα μπορείτε σαν σωστοί winelovers!

Βρείτε τα όλα εδώ και απολαύστε τα σε 60' στην πόρτα σας.

 

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

 

Χριστίνα Τσόγκα

Η Χριστίνα σπούδασε Μηχανικός Υλικών στα Γιάννενα και συνέχισε με μεταπτυχιακό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Λονδίνο. Εργάσθηκε σε ένα ευρύ φάσμα του αντικειμένου σπουδών της, σε τεχνικές εταιρείες, ενώ μετά από πολυετή εμπειρία στο χώρο της εστίασης, σταδιακά εστίασε στον γοητευτικό τομέα του κρασιού. "Η αισθητική της μετατροπής του σταφυλιού και του κόσμου που πλαισιώνει την παραγωγή του, διαμορφώνει και θα διαμορφώνει για πολύ καιρό ακόμα την καθημερινότητα μου".

Χριστίνα Τσόγκα

Από το Blog

malvasia-concept-asyrtiko-440x650-65f95fc8e738f.jpg
posts-23-65e9b63a182fb.png
posts-20-65e5c4e0cd2d3.png

Ημέρα της Γυναίκας με Lolea GIVEAWAY!

Διεκδίκησε το δώρο σου! ΕΛΗΞΕ

jeff-siepman-hk9hipgf3qu-unsplash-65ddbe5bc8864.jpg

8 top επιλογές για κρεατοφάγους!

ό,τι πρέπει για την Τσικνοπέμπτη!

moet-chandon-brut-imperial-rose-love-you-metal-giftbox-075-l-92279-de-65b8d55f289f1.png

Φεβρουάριος: The Season of Love!

5 ιδέες για ποτά που θα απολαύσεις με το ταίρι σου & bonus συνταγή!

-65aa4c38011f3.jpg

Martini, το άγιο δισκοπότηρο των cocktails!

Ή αλλιώς το πιο διάσημο cocktail στον κόσμο

Συνταγές

Φτιάξτο σπίτι
chamomile-bees-knees-cocktail-domestikatedlife-6605509e958db.jpeg

4 Ανοιξιάτικες Συνταγές Cocktail

Δροσιστικά cocktails για τις πρώτες μέρες της Άνοιξης

Φτιάξτο σπίτι
275894863-7829965567020877-8464450477848933532-n-65f2d9e666b69.jpg

St. Patrick's Day με West Cork

3 συνταγές για να τιμήσουμε τον Άγιο Πατρίκιο!

Φτιάξτο σπίτι
joost-crop-0u7uz6hmsbe-unsplash-2-65a7b2e30a060.jpg

Winter Whiskey Cocktails

Εύκολα και κλασικά cocktails που μπορείς κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι

Φτιάξτο σπίτι
nor-roots-thumb-large-65952cd4d88d3.jpg

Το Dry January που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν!

Non alcohol Cocktail Recipes για όλα τα γούστα

Φτιάξτο σπίτι
wr-holidaysocial-bourbon5-63a2d3340c3db.png

Woodford Reserve Festive Cocktails

Βραδιές Χριστουγέννων με homemade cocktails!

Φτιάξτο σπίτι
www-63a03561d1999.jpg

Old Fashioned στο σπίτι!

Πάντα με Woodford Reserve Bourbon